Gunn Elton Media


Meninger

torsdag 29. desember 2011

Legg press på politikerne

Nå truer forsikringsselskapene med å kreve million"erstatning" fra kommunene på Vestlandet. Dersom kommunene lar folk bygge i rasutsatte områder, vurderer de å nekte utbetaling av forsikringspenger etter alle rasene.

Ja vel - hva ønsker de da?
At en kommune som Odda skal legges øde?
Geologer har tidligere uttalt til meg som journalist for Aftenposten, at det finnes omtrent ingen rassikre områder i Odda. Det vil alltid være fare for en eller annen form for ras.
Snø, stein, jord.
Det er klart kommunen har et stort ansvar i forhold til å hindre utbygging i de opplagt mest farlige områdene, men alternativene kan ofte være få og dårlige.

Derfor mener jeg forsikringsselskapene har en stor oppgave i å legge press på sentrale politikere for å få dem til å øke bevilgningene til rassikring - ikke bare av offentlige veier på Vestlandet - men også for å sikre boligstrøk.
Odda har gjort en formidabel jobb enkelte steder i kommunen, med å sikre boligstrøk på f.eks Tokheim. Det var ikke opplagt at sentrale myndigheter skulle bistå med penger, men Knut Erdal var tøff etter vintrene 1993-1994. Han ga ikke norske myndigheter noe valg da han bladde opp med halvparten av pengene, mot at staten bidro med resten.

Forsikringsgigantene må ut med enorme beløp hver vinter pga ekstreme værforhold - hovedsaklig på Vestlandet. De må rette sin skyts mot staten - ikke kommunene. På den måten kan lokale politikere og store forsikringsselskaper stå sammen i kampen om å få økte bevilgninger til tunneler, overbygg, bedre veier og rassikring i boligstrøk.

Det samme bør transportselskapene gjøre.
Yrkessjåfører utsettes hver vinter for fare. De vil garantert oppleve forsinkelser pga veistengning, kolonner og uhell.

For det virker ikke som om politikerne hører på oss som lever langs fjellene på Vestlandet. Så lenge det ikke går liv tapt, er jevnlig, årlig isolasjon noe vi må godta. Kanskje de vil lytte bedre dersom pengesterke gigantselskaper dundrer på døra?

Jeg heier på If, Gjensidige, Vesta, Storebrand og håper de stiller krav til regjeringen Stoltenberg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar