Gunn Elton Media


Meninger

torsdag 15. mars 2012

Hva nå da?

Jeg har sluttet å engasjere meg så veldig i politiske debatter i Odda. Det virket så fåfengt. Og det er trolig like fåfengt å stille spørsmålet til Arbeiderpartiet, SNU, Demokratene og deler av Høyre nå også: Hva nå da? Hva mener dere skal skje på smelteverkstomta?

For det er det jeg har etterlyst i flere år nå. Alternative løsninger til det fattede vedtaket om å søke en Unescostatus. Alternative løsninger til en konstruktiv og konkret bruk av området som kan være til nytte for en hel region og enda videre. En bruk som er støttet av nabokommuner, andre industrikommuner, vernemyndigheter og også Staten.

Jeg vil så gjerne ha noe mer enn drømmer. For utvikling av smelteverket slik det står i dag, er ikke drømmer. Det er realistisk. Anlegg og bygninger skal brukes. Det skal skapes liv i alle fredede bygninger, og det er rom for alt det Unesco-motstanderne drømmer om i tillegg. Kjøpesenter, svømmehall, skøytebaner, industribygg, eventuelle utdanningsinstitusjoner. Og det er faktisk mulig å få økonomisk støtte fra mange hold, fordi det ville være annerledes. I tillegg til en forventet Unesco-status.

Men hva skal skje på tomta når ovner blir revet og vi trolig står uten en Unescostatus? Hva er planene?
Og hvem skal betale utviklingen?

Jeg tror ikke Odda kommune skal forvente den samme positive holdninger fra offentlige myndigheter når det kommer søknader om penger til kommunal nybygging. Da står vi på lik linje med utallige andre kommuner.
Og jeg tviler på at norsk eller internasjonal industri vil storme til Odda for å etablere seg på smelteverkstomta. Akkurat nå skal vel Norge være glad for at industrier etablerer seg i det hele tatt. Den økonomiske krisen i Europa vedvarer, og industrien sliter.

At det er ledig industritomt i Odda, er trolig like populært som at det ligger en stor industritomt ledig i Seljord. Skiltet om ledig tomt har stått synlig for mange, mange tusen bilister i flere år. Så langt har ingen etablert seg i kommunen.

Men kanskje kan eksisterende bedrifter fortsette å deponere avfall, veisalt eller steinmasser på området. Det er lett tilgjengelig, og det er rimelig å deponere her. Dessuten er oddingene vant til ”drit” i sentrum, så folk her inne ville neppe protestere. Og SNU skal jo tjene penger.

Har noen av oss vurdert alternativene til fredning godt nok? Er det utarbeidet forslag og planer til bruk av området? Og hva vil dette koste? Hvem skal betale denne utviklingen?

Jeg frykter at den politiske maktkampen som foregår i Odda tar lite hensyn til hva som er bra for oddingen. For nå handler det om å rive – for å gi et signal til folket. Hva som skal skje når ovnene er borte – det er det ingen som bryr seg om.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar