I Odda er det i dag en desperat kamp I Arbeiderpartiet for å få beholde dagens ordfører. Ære være dem for det. Men når et parti som Rødt er villig til å utsette seg for den motbør som de visste måtte komme, og likevel støtte et borgerlig flertall i Odda, da er det grunn til å spørre seg hvorfor. I stedet for å angripe, burde LO-organiserte fagforbund og Ap sette seg ned og ydmykt reflektere over årsakene til at det blir slik.
På samme måte burde den borgerlige koalisjonen for lengst ha invitert Terje Kollbotn og Rødt til sitt bord og innledet et hyggelig samarbeid. I stedet tar de på seg hansker, munnbind og vernesko før de går inn på den politiske arenaen sammen med Kollbotn.
Ikke entydig
Kampen om ordførervervet er altså ikke over ennå. Og det er kanskje ikke så unaturlig at enkelte av LOs representanter reagerer på LO-leder Terje Kollbotns støtte til John Opdal som ordfører i Odda. Men å true med å kaste LO-lederen dersom han ikke støtter Aps ordfører, er langt over streken.
Landsorganisasjonen har et fagligpolitisk samarbeid med Arbeiderpartiet, og historisk sett er LO et Ap-styrt organ, eller motsatt – Ap lar seg i enkelte saker styre av LO. Men dette bildet er ikke entydig. Da LO ble etablert i 1899 var det flere som satte krav om at organisasjonen ikke skulle bygges på et politisk grunnlag. Deriblant Jern- og Metallarbeiderforbundet. De hadde som betingelse for å være med – at LO utelukkende ble bygget på et faglig grunnlag. Og i alle de 112 årene som har gått siden, har fagbevegelsen stått i skjæringspunktet mellom å være en interesseorganisasjon som omfatter alle arbeidstakere uavhengig av politisk ståsted – og å inneha rollen som politisk pådriver for Arbeiderpartiet.
Sunn fornuft
I LOs handlingsprogram er det dessuten et punkt som åpner for å utvise sunn fornuft. Her står det: ”LO er åpen for å samarbeide med andre politiske partier som deler våre grunnleggende holdninger i spørsmål om sysselsetting, fordelingspolitikk, sikring av faglige rettigheter og utvikling av velferdsstaten.”
Så kan det diskuteres om Høyre og NyeOdda er slike partier, men jeg er overbevist om at også disse partiene vil arbeide for økt sysselsetting, gode arbeidsforhold og faglige rettigheter og en utvikling av velferdsstaten. Det er ikke motsetninger mellom Ap og Høyre i disse saken. Bare uenighet om fremgangsmåten og hvilke resultater som gagner samfunnet best. Det er heldigvis en menneskerett.
Respekt
Jeg står nå på sidelinjen politisk. Jeg er langt unna Rødts politiske ståsted. Men jeg kan svært godt se hvilken urett som begås mot Terje Kollbotn – nesten til enhver tid. Og det har undret meg. Den eneste forklaringen jeg kan se, er frykten blant hans politiske “motstandere” for at Kollbotn skal overta hele det politiske “showet”. Frykten for at de ikke klarer å møte ham med tilstrekkelige argumenter og kunnskaper.
Bra Gunn!
SvarSlettHeila greio e pinlig syns eg, stakkars Terje...igjen
Linda
En god kommentar fra Yngve:
SvarSlettI et demokrati, har sjøl ein lokal LO-formann lov te å driva med ka han vil på fritida. Han har lov te å vær medlem, og til og med talsmann for det partiet han sjøl vil. Han har lov te å ha sine eigne meininger om ka for parti som best støt...te arbeidarane sin sak. Og partiet hans har til og med lov te å velga ka saker de ska prioritera te einkver tid, sjøl om det måtte bety at de kunne finna på å motarbeida ET av partiene som hevde å kjempa for LO sin sak.
Eg har vært medlem av fagforeninga i Odda, og Odda AP har fått mi stemma når eg fremdeles budde der inne. Men eg e mildt sagt rysta over mangelen på gangsyn fra fagforeninga i detta utspillet, og eg FORVENTE at noen i Odda AP går ut og tar avstand fra det.
Eg har ingenting imot at AP får ordførarvervet i Odda, det får de før eller siden uansett. Men de skal få makta ved help av enten et valgfleirtall, eller ved samarbeid med andre partier. IKKJE ved hjelp av utpressing!